Geniet g’woon van de lekkerste koffie

G’woon heeft een zorgvuldig geselecteerde collectie koffie die bestaat uit filterkoffie, bonen, pads en capsules. Voor onze g’woon koffie gebruiken we alleen de beste bonen, die met zorg gebrand en gemalen worden.  

Er zijn twee soorten koffiebonen, Arabica bonen en Robusta bonen. De Arabica bonen worden het meest verbouwd en zijn mild van smaak. De Robusta bonen zijn pittiger van smaak en bevatten meer cafeïne. Elke koffieboon heeft zijn eigen smaakprofiel. Door bonen te mengen ontstaan er verschillende koffiemelanges, met ieder zijn eigen bijzondere smaak. Zo hebben we voor iedereen een favoriet. 

Ervaar het zelf en geniet van een goede kop g’woon koffie, terwijl je bijdraagt aan een mooie toekomst. Dat is g’woon  genieten met een extra goed gevoel.

g’woon koffie met een goed verhaal 

Met g’woon geniet je niet alleen van lekkere koffie, het is ook nog eens 100% klimaatneutraal en draagt daarnaast het UTZ keurmerk.

Wat is (klimaat)compensatie? 

De broeikasgassen, zoals CO2, die door de productie en het transport van een product in de atmosfeer komen en bijdragen aan klimaatverandering, worden geneutraliseerd door te investeren klimaatprojecten elders op de wereld om CO2 uitstoot te verminderen.

Dus we investeren in duurzamere energieprojecten die CO2 uitstoot op een andere plek voorkomt. Wanneer deze projecten de uitstoot van precies evenveel CO2 voorkomen, als de productie van onze koffie veroorzaakt, is het product 100% klimaatneutraal gemaakt.

Is compenseren alleen voldoende?

Nee, we moeten ook, waar mogelijk, werken aan een lagere CO2 uitstoot. Bijvoorbeeld in de teelt van de koffie, in de koffiebranderij en in de transport. De CO2 uitstoot die overblijft, moet gecompenseerd worden.

Wat is nu eigenlijk CO2? 

CO2 is een zogenaamd broeikasgas en broeikasgassen warmen de aarde op, wat slecht is voor ons klimaat.

Wat is Klimaatneutraal gegarandeerd?

Van de Klimaatneutraal Gegarandeerde g’woon koffie is:

  1. de klimaatimpact (de ‘CO2-uitstoot’) van g’woon koffie in kaart gebracht.
  2. bekeken hoe deze klimaatimpact verminderd kan worden. 
  3. geïnvesteerd in gecertificeerde klimaatprojecten, die CO2 besparen, wat de productie van g’woon koffie per saldo 100% klimaatneutraal maakt.
  4. goedgekeurd dat onze koffie producten voldoen aan de normen van  het keurmerk Klimaatneutraal Gegarandeerd.

Met welke klimaatprojecten wordt de koffie van g’woon gecompenseerd?

De koffie wordt voor 50% klimaatneutraal gemaakt via een kleinschalig biogasproject in Tanzania en voor de andere 50% met een schone oventjes (clean cookstoves) project in Oeganda. In het project in Tanzania krijgen boeren toegang tot een biovergister, die van de mest van hun koeien biogas maakt waarop zij kunnen koken. 

De schonere oventjes (clean cookstoves) in Oeganda verminderen het hout of houtskoolverbruik met 60%. Zowel in Tanzania als in Oeganda is het koken op open vuur of op houtskool nog steeds gebruikelijk. Slecht voor het klimaat, milieu en de gezondheid, want het gebeurt vaak binnenshuis. Deze projecten besparen heel veel CO2 en verbeteren de gezondheid enorm. 

Meer weten?

Climate Neutral Group – Biogasproject in Tanzania

Climate Neutral Group – Efficiente houtovens in Oeganda

klimaatneutraalgegarandeerd.nl

UTZ keurmerk

G’woon wil graag een bijdrage leveren aan betere leef- en werkomstandigheden voor koffieboeren, arbeiders en hun families. Daarom is onze koffie UTZ-gecertificeerd. UTZ staat voor duurzame landbouw, betere leefomstandigheden voor boeren en hun families en respect voor onze planeet.

Meer weten?

utz.org