Veelgestelde vragen

Hier vind je de veelgestelde vragen. G’woon is voor iedereen. Dus we vinden je mening en ideeën belangrijk. Staat je vraag er niet tussen? Stel ‘m gerust! En je mag ons ook altijd goede ideeën sturen.

Algemeen

 • Hoe heet het nu precies? Gewoon? Kwoon? Hoe moet ik het uitspreken?

  Ons merk heet g’woon (spreek uit als: gewoon). We heten zo omdat we g’woon niet moeilijk doen over goede producten tegen een goede prijs.

 • Waar is g’woon te koop?

  Je komt ons in veel supermarkten g’woon tegen. Zoals bij Boni, Boon’s markt, Coop, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Nettorama, Poiesz, Spar en Vomar. Niet iedereen verkoopt hetzelfde assortiment. In de ene supermarkt vind je meer g’woon producten dan in de andere. Mis je een product in jouw winkel die je wel op onze website kunt vinden? Vraag ernaar in jouw winkel!

 • Kan ik g’woon ook online kopen?

  Nee, helaas kun je de g’woon producten niet via onze website kopen. Maar de meeste supermarkten waar we beschikbaar zijn, hebben wel een webshop. Daar kun je g’woon onze producten bestellen!

  Kijk hier of jouw supermarkt ook via een online bestelling de boodschappen bij je thuisbezorgt.

Ingrediënten en allergenen

 • Waarom zitten er soms E-nummers in g’woon producten?

  E-nummers zijn kleurstoffen, smaakversterkers of conserveringsmiddelen. Het zijn toevoegingen aan een product. En we gebruiken het dan ook alleen als het écht iets toevoegt. Bij g’woon doen we daarom veel onderzoek naar de samenstelling van onze producten. Welke toevoegingen zijn dan echt nodig? Soms zijn toevoegingen bijvoorbeeld belangrijk voor de houdbaarheid van een product. En sommige E-nummers zijn ook natuurlijk, zoals citroenzuur (E330). G’woon goed om te weten: alle E-nummers in onze producten zijn na wetenschappelijk onderzoek als veilig beoordeeld door de overheid. Ook kijken we continu hoe we de kwaliteit van onze producten kunnen verbeteren, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak. We staan g’woon nooit stil.

  Lees meer over voedselveiligheid, gezonder eten en e-nummers bij het Voedingscentrum.

 • Hoe kan ik zien of een product veganistisch of vegetarisch is?

  Dat kun je zien aan de iconen op de verpakking. Deze iconen zijn speciaal ontwikkeld zodat je vegetarische en vegan producten sneller en makkelijker herkent.

  We hebben in totaal zo’n 1500 artikelen; dus het zal eventjes duren voordat de iconen op ál onze verpakkingen staan. Maar in de toekomst zie je dus meteen of een product vegetarisch of veganistisch is. Kortom: vega en vegan producten herkennen is nu g’woon een peuleschil.

  Tip: ook op onze productpagina vind je nu makkelijker vega of vegan producten. Filter g’woon op vegetarisch en vegan en ontdek ons volledige aanbod.

 • Hoe zie ik welke g’woon producten vrij zijn van allergenen? (zoals gluten/lactose/noten etc.)

  Dat vind je g’woon op onze productpagina. Aan de linkerkant zie je ‘filters’. Selecteer daar vervolgens het allergeen.

Duurzaamheid en kwaliteit

 • Wat doet g’woon aan duurzaamheid?

  We besteden veel aandacht aan duurzaamheid. Zo letten we bij de inkoop van producten op de afkomst en op het productieproces. Daarbij houden we rekening met mens, dier, milieu en klimaat. Welke precieze aandacht nodig is, verschilt per product en per land van herkomst. We letten bijvoorbeeld op keurmerken, arbeidsomstandigheden, verantwoorde ingrediënten, certificeringen en milieueisen.

  Bij producten die gemaakt worden door leveranciers in Azië, Latijns- Amerika of Afrika, weten we dat extra aandacht voor de werknemers belangrijk is. In dat geval verwachten we van onze leveranciers dat ze deelnemen aan een programma voor goede arbeidsomstandigheden (zoals BSCI).

  Verder kopen we gecertificeerde palmolie en soja in. Dit doen we omdat de productie van deze gewassen anders kan leiden tot ontbossing en andere milieu- en sociale problemen. Daarnaast zijn we aangesloten bij organisaties die de verantwoorde teelt van palmolie en soja ondersteunen (RSPO en RTRS).

  Voor andere producten waar extra aandacht nodig is voor mens, dier en milieu werken we met certificeringsstandaarden zoals Fairtrade, UTZ en het Beter Leven keurmerk. Qua verpakkingen richten we ons op het gebruik van gerecycled of gecertificeerd materiaal, zowel voor plastic als voor papier. Daarnaast kiezen we qua verpakking voor materialen die zo goed mogelijk recyclebaar zijn. Ook zijn onze verpakkingen niet groter dan noodzakelijk. Verder is elke verpakking voorzien van iconen die laten zien hoe je de verpakking het beste weg kunt gooien.

  Daarnaast zijn we altijd zo transparant mogelijk over onze producten, ingrediënten en herkomst. G’woon glashelder. En daarom mag je ons ook altijd vragen stellen.

  Lees hier meer over duurzaamheid bij g’woon en de keurmerken die je op onze verpakkingen terugvindt.

 • Wat doet g’woon aan het verduurzamen van de verpakkingen?

  Dat pakken we g’woon met beide handen aan. Want voor onze verpakkingen gebruiken we zoveel mogelijk gerecycled of gecertificeerd materiaal, zowel voor plastic als voor papier. Daarnaast zijn onze verpakkingen niet groter dan noodzakelijk én ze bestaan uit zo min mogelijk verschillende materialen. Daardoor is de verpakking beter te recyclen. Verder is elke verpakking voorzien van iconen waarop staat hoe je de verpakking het beste weg kunt gooien.

  Daarnaast zijn we zo transparant mogelijk over onze producten, ingrediënten en herkomst.

  Maar eerlijk is eerlijk: het is een lange weg waarbij we elke keer kleine stapjes zetten. Er zijn g’woon nog wel wat noten te kraken. Maar onze notenverpakkingen zijn nu gedeeltelijk van gerecycled materiaal gemaakt en ook de verpakkingen van wasmiddelen en wasverzachters is verduurzaamd. Wil je weten hoe, lees het hier!

 • Hoe is de kwaliteit van g’woon producten?

  G’woon biedt gewoon goede producten aan. Producten die lekker zijn. Producten waar je onbezorgd van geniet. Maar ook gezondheid en duurzaamheid is daarbij wat ons betreft g’woon onmisbaar. We besteden verder veel aandacht aan de voedselveiligheid van de producten. Zo werken we met de strengste kwaliteitssystemen (BRC, IFS). Die systemen zorgen ervoor dat onze producten aan de hoogste standaarden voldoen.

  Verder kijken we zeer nauwkeurig naar de ingrediënten in onze producten. In veel samengestelde producten zitten vetten, suikers en zout. Dit maakt producten smaakvoller en het kan producten langer goed houden. We doen veel onderzoek naar de ingrediënten die écht nodig zijn om een lekker product te maken. Want we weten ook dat té veel zout, vet en suiker eten niet gezond is. Daarom zoeken we continu naar de allerbeste balans. Want dan smaakt het g’woon naar meer!